Zdeněk Rušavý, Veronika FrantováDiabetes mellitus čili cukrovka, dieta diabetická
Nakladatelství: FORSAPI s.r.o.
cena: 153,- Kč
stran: 100
vyšlo: 2008
ISBN: 978-80-903820-2-2
Anotace
Knížka o cukrovce a diabetické dietě je sepsána se zřetelem k moderním poznatkům o vstřebávání cukrů v tenkém střevě z různých potravin. V knížce jsou podrobně rozepsány oba základní typy cukrovky- diabetes mellitus I. a II. typu, možnost vzniku komplikací a podstata léčebného režimu a diety. Jsou zde vysvětleny základní pojmy, energetická hodnota, typy sacharidů a jejich množství v potravinách- ať už vyjádřené pomocí absolutních hodnot nebo pomocí chlebových(výměnných) jednotek. Je zde vysvětlena podstata rychlosti vstřebávání sacharidů a definice glykemického indexu a jeho aplikace v dietě pacientů. Knížka obsahuje na 100 receptů, které jsou doplněny obsahem energie, jednotlivých živin(sacharidy, bílkoviny, tuky cholesterol).Kniha by měla být pacientovi návodem, aby byl schopný i bez nutričního terapeuta sestavit jídelníček, který je vhodný pro jeho typ cukrovky s množstvím sacharidů, které odpovídá jeho energetickému výdeji.